luni, 6 decembrie 2010

Renuntarea la tigari

Daca in fata legii toti oamenii sunt egali, nu acelasi lucru se intampla si in fata tutunului - exista persoane care nu fumeaza niciodata, altele care incep sa fumeze la varste destul de inaintate, si altele care nu mai pot renunta! Un aspect interesant descoperit de cercetatorii in domeniu presupune ca femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii, insa acestea dezvolta un grad mai mare de dependenta, fapt care conduce la aparitia unor mari dificultati cand vine vorba de a renunta la acest obicei... sau viciu.
Majoritatea fumatorilor neglijeaza faptul ca fumul de tigara contine peste 4000 de compusi nocivi sanatatii - sute dintre acesti compusi sunt toxici, insa cateva zeci sunt cancerigeni. Totodata, fumatorii uita ca fumul de tigara nu le afecteaza doar propria sanatate, ci si pe cea a persoanelor din jur prin asa-numitul fumat pasiv.
Renuntarea la fumat este un proces dificil deoarece persoanele in cauza devin dependente de nicotina - un drog in adevaratul sens al cuvantului, deoarece perturba functionarea creierului, generand o dependenta atat fizica cat si psihica. Astfel, cand o persoana doreste sa renunte la tigari dependenta de nicotina declanseaza sevrajul nicotinic. Acesta sa manifesta diferit in functie de organismul fiecarei persoanei - sunt persoane care se confrunta cu stari de depresie, stres, insomnii, irascibilitate si altele care nu manifesta niciunul dintre aceste simptome.
Cand spuneti stop tutunului trebuie sa fiti constienti ca pot aparea reactii de natura fizica si/sau psihologica si ca va trebui sa gasiti solutii pentru a trece peste aceste situatii de stres fara sa va aprinteti o tigara!

Reactii imediate in organism
In cele ce urmeaza va prezentam un calendar cu schimbarile care au loc in organism imediat ce v-ati decis sa renuntati la fumat!
Dupa 20 minute
Se observa o scadere a tensiunii arteriale, frecventei cardiace si a temperaturii corpului.
Dupa 8 ore
Nivelul monoxidului de carbon din sange scade cu pana la 50%, iar nivelul de oxigen creste considerabil catre limita normala.
Dupa 24 ore
Riscul de infarct miocardic incepe sa scada.
Dupa 48 ore
Mancarea va fi mai delicioasa si va mirosi a... mancare! Fumatul afecteaza simturile olfactiv si gustativ, iar dupa trecerea celor 48 ore de la renuntare capacitatea functionala a acestor simturi se normalizeaza.

Dupa 72 ore
Musculatura care sustine tubul bronsic incepe sa se relaxeze, reducand astfel riscul de aparitia al astmului. De asemenea, se va observa o crestere a nivelului de energie.
Intre 2 saptamani - 3 luni
Circulatia sanguina se va imbunatati simtitor, mersul pe jos va redeveni o activitate placuta si utila, iar rata declinului functiilor pulmonare va scadea considerabil. Toate acestea conduc la imbunatatirea calitatii vietii!
Intre 1 - 9 luni

Tusea, congestia nazala, oboseala si respiratia suieratoare vor fi ameliorate semnificativ.
Este important sa va reamintiti ca vindecarea dependenta de nicotina necesita mult timp si rabdare. Nu trebuie sa va pierdeti curajul sau sa va resemnati in fata dependentei, fiti optimisti si veti gasi solutii pentru indepartarea pericolului! Observati toate schimbarile care s-au produs pana acum atat la nivel fizic, cat si psihic! Tineti cont de faptul ca increderea de sine este stimulata pe masura ce acumulati mai mult timp de cand ati renuntat la tigari!
Dupa 1 an
Riscul de aparitie al cardiopatiei ischemice va fi redus cu pana la 50%.

Nota: Fumatul afecteaza sanatatea inimii prin scaderea oxigenului din sange, conducand la cresterea tensiunii arteriale si a frecventei cardiace.
Dupa 5 ani
Riscul de a suferi un accident vascular cerebral va fi comparabil cu cel al unui nefumator.
Dupa 10 ani

Riscul aparitiei diferitelor tipuri de cancer va fi redus cu pana la 50% - cancer pulmonar, cancer faringian, cancer esofagian, cancer renal si pancreatic. De asemenea, riscul aparitiei bolilor ulceroase este redus semnificativ.

Dupa 15 ani

Riscul de deces prematur cauzat de bolile cardiovasculare sau de diferitele tipuri de cancer este similar cu cel al unei persoane care nu a fumat niciodata.
In consecinta, procesul de vindecare al organismului de efectele tutunului incepe dupa numai 20 minute de la renuntare si dureaza pana la 15 ani. Dvs. cand va incumetati sa spuneti STOP TUTUN?

Un comentariu:

  1. Cătă nu reuşeşte încă...
    A avut odată o tentativă şi ar fi fost de succes, dar a avut "prieteni buni"...care într-o seară nu s-au lăsat până nu l-au văzut fumând. Vezi Doamne, numai aşa era Iliuţă al lor :(.

    Eu nu am fumat, nu fumez şi nici nu am avut tentaţii. Mă enervează şi gestul în sine...

    RăspundețiȘtergere